Tendinţe în amenajarea grădinii

Conform unui studiu recent, realizat de MedUni Viena, grădina reprezintă un spaţiu mult mai relaxant decât camera de zi, iar gradul de relaxare este cu atât mai ridicat cu cât numărul elementelor naturale este mai mare. Toate tendinţele şi inovaţiile pentru sezonul outdoor 2016-2017 vor fi prezentate la târgul de articole de grădină spoga+gafa, care va avea loc între 4 şi 6 septembrie 2016, la Köln.

Indiferent dacă este vorba despre balcon sau terasă - important este să fie la exterior! Aici vă puteţi relaxa, îi puteţi invita pe cei dragi la un grătar, vă puteţi testa abilităţile de grădinărit sau bucura de noua recoltă. Verdele este simbolul fericirii iar deţinerea propriei grădini este pe primele locuri în ierarhia preferinţelor. Contribuţia acestui fapt la bunăstarea personală este demonstrată şi de un studiu recent realizat de MedUni Viena. Astfel, conform respondenţilor din cadrul studiului, grădina reprezintă un spaţiu mult mai relaxant decât camera de zi. Iar gradul de relaxare este cu atât mai ridicat cu cât numărul elementelor naturale este mai mare. Animalele de casă, chiar şi găinile, revin puternic în atenţia celor care preferă o cameră de zi în aer liber De asemenea, apicultura urbană este o altă tendinţă care începe să câştige teren în rândul iubitorilor de animale. Considerată în trecut o activitate obositoare şi demodată, apicultura reflectă în prezent o tendinţă remarcabilă în rândul tinerilor. Chiar şi locuitorii marilor oraşe îşi amplasează stupii pe balcon, savurând mierea produsă din propriile lor resurse.

În ceea ce priveşte amenajarea grădinii, în centrul atenţiei se află elementele de design vibrante, ludice, formele clasice şi stilul modern-country. Referitor la culori, nuanţele metalice şi cele de gri sunt un must-have, iar în ceea ce priveşte grătarele, accentul cade pe multifuncţionalitate.

Mobilierul şi accesoriile de exterior pentru sezonul vară 2016-2017 au ca principală caracteristică spiritul ludic. Elementele de design create de producători sunt fermecătoare, dar şi nostime (prin culorile vii pe care le promovează).

De la canapele modulare, ale căror elemente pot fi combinate în diverse culori, până la umbrele de soare „turnate în ciocolată”, gama de produse este una extrem de variată. Scaunele, fotoliile şi alte articole din această categorie se remarcă prin detalii delicate (aspect împletit) şi dimensiuni reduse (elemente de susţinere înguste). Astfel, sunt create tipare transparente, filigrane. Tendinţa ludică este completată atât de motive vesele, inspirate din lumea animalelor, pe care le regăsim la diverse accesorii sau tipuri de perne, cât şi de imprimeuri florale. Tricouri cu imprimeuri inspirate din benzile desenate, şosete cu volănaşe, bluze cu fundiţe sau rochii cu imprimeuri florale - elementele delicate, simple şi naturale sunt şi ele la modă şi completează spiritual ludic în ceea ce priveşte lifestylul.

gradina3_400

Stilul modern country şi armonia în aer liber

De asemenea, se remarcă dorinţa de reîntoarcere la natură şi la peisajele idilice din mediul rural. Ca atare, în amenajări se evită elementele puriste sau inerte în favoarea unui cadru confortabil şi îmbietor, însă fără a aluneca în kitsch. Stilul modern-country ilustrează cel mai bine această tendinţă, promovând o atmosferă caldă atât pentru interior, cât şi pentru balcoane sau terase. Astfel, numeroşi producători îmbină elemente tradiţionale şi moderne, din natură şi artă, într-un ansamblu armonios. Atracţia centrală o reprezintă modelele împletite, cele din lemn de teck sau combinaţiile dintre acestea. Atât împletiturile, cât şi lemnul de teck prezintă o structură uşoară, în vederea obţinerii unor obiecte de mobilier de grădină cu forme mai simple şi mai transparente. Nuanţele delicate, naturale emană o stare de calm, iar accesoriile atrag orice privire datorită detaliilor fine precum onduleurile. Deckul este deasemenea o opţiune în ceea ce priveşte amenajarea grădinii.

Redescoperirea clasicului

Nu doar producătorii din domeniul designului de interior revin în forţă cu reeditări ale unor piese clasice celebre, ci şi companiile din sfera designului exterior aduc în prim-plan importanţa valorilor trecutului. Astfel, pe de o parte sunt reinterpretate şi lansate sub o nouă formă elemente reprezentative de succes, pe de altă parte, sunt redescoperite în mod propriu formele clasice ale mobilierului de grădină – de exemplu, şezlongul pliabil, care cucereşte din nou, într-o formă mai elegantă, sectorul mobilierului de exterior. De asemenea, pentru exterior sunt create obiecte specifice designului interior. Gama de produse variază de la canapele tipice anilor '60 până la scaune tradiţionale, inspirate de mobilierul şcolar.

Tendinţa vintage se face remarcată nu numai în ceea ce priveşte amenajările la interior, ci şi în ceea ce priveşte grădina. Stropitori vechi, diverse unelte de grădinărit şi accesorii vechi, umbreluţe, mobilier din fier forjat, toate sunt aduse la viaţă în cadrul grădinii, amplificându-se spiritul nostim şi ludic.

Gama de culori

Fie că este vorba despre machiaj, modă sau spaţiul de locuit, nuanţa gri-maroniu a devenit deja un must-have. Tendinţa este valabilă şi pentru balcoane sau terase. Această culoare naturală şi caldă nu are vârstă, este discretă şi se integrează cu succes în natură, dând naştere unor amenajări cu o eleganţă atemporală, nicidecum monotone. Nuanţa poate fi combinată foarte bine cu elemente decorative vibrante, la modă în acest sezon, şi cu perne în culori intense. În acest sens, producătorii jonglează cu diverse opţiuni, gri, gri-bej, maro şi bej fiind cele mai solicitate. Pe lângă acestea, tonurile metalice, deja populare, pătrund şi ele în sectorul mobilierului de exterior. În special piesele mici de mobilier şi accesoriile se remarcă prin nuanţele arămii, aurii şi argintii strălucitoare, emanând o opulenţă îmbietoare şi accente radiante.

Grătarele: multifuncţionalitate maximă

 Şi în 2016, organizarea unui grătar reprezintă una dintre cele mai îndrăgite activităţi. Foarte multe persoane preferă să se delecteze cu un grătar chiar şi de mai multe ori pe săptămână. Tocmai de aceea, tehnologiile devin din ce în ce mai sofisticate, pentru a se asigura că nu este loc pentru monotonie. În aer liber, carnea poate fi afumată, prăjită sau pregătită în diverse moduri. Însă cine are loc pentru atâtea aparate de preparat? Ei bine, producătorii au găsit soluţia: grătarele multifuncţionale. De asemenea, pe piaţă au apărut aparate compacte de calitate superioară, graţie cărora niciun locuitor din mediul urban nu mai trebuie să facă compromisuri.

În acelaşi timp, creativitatea celor pasionaţi de grătar este susţinută prin intermediul unor accesorii mereu noi, precum aparate pentru gofre şi sandvişuri, termometre inteligente pentru grătare şi vase speciale. Un adevărat univers barbeque! Apoi, trebuie amintit faptul că din ce în ce mai multe mărci descoperă avantajele platformelor de socializare. De exemplu, prin intermediul unor aplicaţii speciale pentru barbeque, iubitorii de grătare au posibilitatea să se conecteze la reţelele populare pentru a le împărtăşi direct prietenilor experienţa bucuriei organizării unui astfel de moment.

Unelte pentru grădinărit: confort inteligent

Produsele uşor de utilizat (precum maşinile de tuns iarba) şi dispozitivele reîncărcabile, gen foarfece de grădină sau motocositoare manuale pentru gazon, se numără printre cele mai mari atracţii pentru consumatori. Modelele combină performanţa cu utilizarea uşoară şi, în plus, au forme optimizate din punct de vedere ergonomic, menite să simplifice munca.

Pentru a-i atrage pe tinerii pasionaţi de domeniul tehnic către grădinărit, producătorii pun din ce în ce mai mult accentul pe funcţiile inteligente. De exemplu, tunderea gazonului poate fi efectuată prin intermediul unei aplicaţii, indiferent de locul în care se află cei care vor să facă acest lucru prin intermediul unor roboţi de tuns iarba. În plus, operaţiunea de tundere a gazonului este una autonomă. Aplicaţia evaluează datele meteorologice locale, iar aparatul decide în mod independent care este momentul optim pentru a începe lucrările. De exemplu,  iMow de la VIKING, denumit MI 422, una dintre vedetele târgului, este accesibil persoanelor care au de îngrijit suprafețe mai mici de gazon, în special din zonele urbane sau limitrofe marilor orașe. Instalarea sa poate fi făcută extrem de ușor de către proprietar, după punerea în funcțiune, iMow ocupându-se singur, 24 de ore din 24, de o suprafață de iarbă pe care beneficiarul o va delimita în prealabil, în funcție de necesități. În momentul în care nivelul bateriei scade, roboțelul va merge singur la stația de andocare, unde se va încărca suficient pentru a porni într-o nouă cursă, fără a neglija însă firele care trebuie tunse în programul din ziua respectivă.

sursa: romanialibera.ro