Intretinerea gazonului - tunderea, irigarea, fertilizarea si aerarea peluzei

O data ce gazonul a prins radacini, si este deja suficient de rezistent pentru a putea fi calcat, trebuie verificat daca are goluri, spatii lipsa, unde nu prea exista iarba, sau nu exista deloc. Pentru a avea un gazon uniform "perfect", in acele zone trebuie facute completari - puneti seminte, udati-le cu apa si nu calcati in acea zona pana cand iarba nu a crescut suficient.

Intretinerea gazonului presupune in principiu trei activitati importante: tunderea, irigarea si feritilizarea.

Tunderea gazonului

Pentru tunderea gazonului exista numeroase aparate si masini, manuale, mecanice, electrice, cu diferite functii, unele care imprastie iarba taiata, altele care o colecteaza intr-un recipient special etc. Este foarte importanta intretinerea masinii de tuns, de la un an la altul.

Atunci cand o cumparati, nu uitati sa intrebati in ce conditii trebuie folosita, pastrata pe timpul iernii si refolosita incepand cu primavara.

Tunderea gazonului

Inainte de tunderea propriu-zisa, asigurati-va ca pe gazon nu exista obiecte care sa va incurce (crengi, ustensile de gradinarit uitate, jucarii lasate de copii sau animalele de casa etc.).

Gazonul trebuie tuns daca a depasit inaltimea de 7 cm. Atentie insa: nu taiati prea mult! Este recomandat sa se taie maxim o treime din inaltimea totala a firului de iarba. Daca firele de iarba au ajuns sa capete o culoare galbena, inestetica, inseamna ca inaltimea gazonului este deja foarte mare, si trebuie neaparat tuns.

In timpul verii, gazonul poate fi pastrat la o inaltime mai mare (aprox 5-6 cm) pentru a asigura umbra sistemului de radacini si stratului superior de sol, conservand umiditatea. Iarna, gazonul poate fi mentinut la o inaltime mai mica (2.5-3 cm) pentru a lasa lumina, caldura si aerul sa patrunda in gazon.

In aprilie este asa numita "prima tundere" a gazonului, care il pregateste pentru caldura de primavara si vara ce va veni. De asemenea, tot cu aceasta ocazie poate fi aplicat si ingrasamantul sau pot fi facute lucrarile de reparatie a portiunilor deteriorate. La conditiile climatice de la noi din tara, tunderea gazonului are loc cam o data pe saptamana de primavara pana toamna inclusiv. Gazonul nu trebuie tuns cat este ud.

Irigarea gazonului

Gazonul trebuie irigat pentru a mentine constanta umiditatea solului. Astfel, daca solul este suficient de umed (abia a plouat), nu are niciun sens sa il mai udati si dumneavoastra. Atunci cand precipitatiile nu sunt prezente, gazonul trebuie udat de regula o data pe zi (poate fi udat si mai rar in functie de conditiile climatice), cand nu bate soarele (dimineata sau seara), timp de 20-30 de minute. Portiunile mai expuse la soare trebuie udate mai mult, iar cele mai umbrite, unde nu prea bate soarele in timpul zilei, mai putin.

Irigarea se poate face cu un furtun (de preferat cu un jet nu prea puternic pentru a se evita erodarea solului) sau prin stropitori si alte dispozitive automate ce imprastie apa pe suprafata gazonului, prin aspersie, asemenea unui furtun, insa iti economisesc timpul si asigura o irigare uniforma.

Metoda care consuma cea mai putina apa (fiind mai economica si mai ecologica), este irigarea prin picurare, cu ajutorul careia apa ajunge doar acolo unde este nevoie de ea (la radacina plantelor).

Pentru a mentine o umiditate constanta puteti folosi mici aparate speciale de masurare a umiditatii solului, ce se gasesc in comert.

Fertilizarea gazonului

Din cauza faptului ca este tuns atat de des (cam o data pe saptamana), se consuma foarte multe elemente nutritive din sol, acesta avand nevoie de “suplimente”. Aici intervine fertilizarea. Aceasta se realizeaza o data pe luna sau la doua luni, cu azotat de amoniu, sau ingrasamant pe baza de azot, fosfor, potasiu. Acestea se imprastie sub forma de substanta uscata, cu mana sau folosind un dispozitiv special de imprastiere (pentru uniformitate).

Ingrasamintele se gasesc in comert in diferite cantitati (verificati recomandarile de pe ambalaj pentru a vedea ce cantitate sa folositi pe metru patrat de gazon). Ingrasamantul poate fi imprastiat si cu o pompa de stropit, sub forma lichida. Fertilizarea este foarte importanta mai ales primavara pentru a sustine cresterea ce apare odata cu venirea caldurii.

Pe langa cele 3 operatiuni enumerate - tundere, irigare si fertilizare - gazonul mai are nevoie periodic (o data sau de doua ori pe an) deaerare. Aerarea este o lucrare care are scopul de a permite radacinilor sa respire mai bine, indepartand muschiul si alte resturi vegetale care se gasesc la nivelul solului. De regula, aerarea se face la inceputul primaverii, iar daca este cazul se mai poate face o data si toamna.

Un beneficiu suplimentar al operatiunii de aerare a gazonului este eliminarea eventualelor denivelari ale gazonului.

Pe suprafete mici de gazon aerarea se realizeaza cu ajutorul unei greble, insa pentru suprafete mari este util sa folositi aparate special dedicate: aeratoare, scarificatoare, afanatoare pentru gazon.

Operatiunea de aerare a gazonului poate fi combinata si cu imprastierea de nisip pe suprafata gazonului. Scopul este atat eliminarea denivelarilor cat si imbunatatirea aerarii si oxigenarii solului.

sursa: casesigradini.ro