Idei pentru un iaz in gradina proprie

Stati la curte si va tenteaza ideea amenajarii unui iaz in gradina proprie? Un mic iaz cu plante si pe care sa il populati chiar cu pesti nu este o lucrare chiar atat de dificila. Desigur, e mai bine sa lucrati cu un specialist in domeniu, mai ales daca vreti un iaz multifunctional, cu cascade si diverse niveluri ale apei. De asemenea, daca nu stiati inca, exista si iazuri pentru inotat, iazuri pentru cresterea pestilor (helestee) care isi pot gasi locul intr-o gradina mai mare si pentru care este indicat sa lucrati cu profesionisti. Iata cateva informatii pe care ar fi bine sa le stiti daca va doriti un iaz mai putin pretentios, care sa adauge valoare decorativa gradinii voastre.

Un mic iaz confera unei gradini un aer mult mai atragator (foto: www.dragonflyaquatics.com)

Chiar si cand e vorba de un luciu de apa simplu, exista o serie de posibilitati de a crea un iaz. Puteti, de pilda, opta pentru o sapatura in care sa ingropati un bazin din PVC sau fibra de sticla. De asemenea, puteti monta si un iaz “la inaltime”, punand direct pe sol un bazin special alcatuit pentru acest scop. In ambele cazuri, va trebui insa sa cautati distribuitori de produse specifice, deoarece un asemenea recipient vine de obicei si cu un sistem care asigura alimentarea, filtrarea si evacuarea apei. Pe de alta parte, beneficiati datorita recipientului achizitionat de o mai mare siguranta in exploatare, evitand riscul alunecarilor de teren sau a deformarii fundului apei ca urmare a atacurilor cartitelor, de exemplu. Formele bazinelor concepute pentru un asemenea scop sunt adesea suficient de atragatoare, ele beneficiind de un design natural si venind cu o serie de instructiuni de amenajare, care va vor ajuta sa alegeti si flora si fauna potrivita. Dar, desigur, in acest caz va trebui sa apelati la serviciile oferite de furnizor, iar costurile vor fi adecvate.

Chiar si un bazin exterior poate fi interesant, aducand elementul apa in centrul atentiei (foto: blog.vickiehallmark.com)

O alta varianta structurala si sigura este ca sapatura sa fie tratata cu metode constructive clasice (betonarea fundului lacului, exista un ciment special pentru iazuri dar, din nou, cei ce va fac lucrarea vor sti ce anume sa foloseasca).

Solutie constructiva pentru un iaz din beton, integrat perfect in decor (foto: www.pond-building-tips.com)

Mai usor de abordat de catre un intreprinzator singur si mai ieftin si decat iazul cimentat, este un iaz caruia sa ii captusiti sapatura cu folie hidroizolanta speciala (pe care o puteti achizitiona on-line de la diversi furnizori sau de la hiper-magazine specializate, gen Praktiker sau Bricostore).

Pasii pentru amenajarea iazului vor incepe, desigur, cu alegerea locului in care va fi pozitionat: ar trebui sa tineti minte ca un iaz are nevoie de minim patru ore pe zi de soare, plantele si, eventual, pestii pe care ii vreti in acesta avand neaparat nevoie de lumina soarelui. Totusi, nici lumina pe toata durata zilei nu este buna, aceasta incurajand proliferarea plantelor, care va pot umple iazul intr-un timp prea scurt.

Desigur, dimensiunile ochiului de apa pot fi oricare, dar ganditi-i totusi suprafata in raport cu dimensiunea gradinii, cu plantele care sunt in apropierea lui, astfel incat sa nu para subdimensionat sau supradimensionat, ci sa se armonizeze cu ambientul.

Pozitionarea iazului trebuie si tina cont si de alti parametri, cum ar fi sa evitati amplasarea sub arbori sau in apropierea unora mari – in afara de faptul ca fac umbra, radacinile acestora pot afecta in timp structura. Daca aveti o gradina mare, faceti un iaz mare, pentru ca oricum acest va fi punctul de interes al gradinii. Din acelasi motiv, el trebuie sa poata fi vizibil cam din orice unghi al gradinii. Pe de alta parte, un lac de peste 150 mp asigura un echilibru mult mai bun florei si faunei cu care vreti sa-l populati.

Daca in fine, vreti sa faceti de unul singur un iaz si va ganditi sincer la varianta folosiri foliei izolante, iata cateva informatii de care sa tineti cont. Pasii lucrului sunt, pe scurt:

realizarea sapaturii (minim 80 cm adancime, usor mai adanc spre centrul luciului de apa), si eliminarea radcinilor, pietrelor sau a oricaror obiecte ascutite, folosind o parte din pamantul scos pentru a crea un taluz spre marginile iazului. In exteriorul taluzului trebuie sa ramana totusi un sant de cca 20-30 cm adancime, de jur imprejur. Se batatoreste solul. Coama taluzului se afla la un nivel usor mai scazut decat nivelul malurilor.

crearea bordurii care se impiedice malurile sa alunece in apa, iar aceasta se poate face in diverse moduri. Puteti, de exemplu, sa infigeti din loc in loc,  tarusi de lemn, chiar pe marginile santului, spre exterior, pe care sa fixati benzi de PVC cu ajutorul unor holsuruburi galvanizate sau puteti sa montati borduri pentru pavaj. Ideea este ca malurile sa fie sprijinite de o banda continua, care sa previna alunecarile.

captusirea fundului iazului cu folie hidroizolanta (ex: de polietilena cu bumbi) care sa urce si pe marginile bordurii. (Daca este o zona in care aveti probleme cu cartitele, puneti mai intai si un strat de vata de sticla pe fundul si marginile gropii, sau macar un strat de nisip, sau un strat textil, chiar si un covor vechi putand fi util). Ridicati marginile foliei hidroizolante pana la nivelul bordurii.

montarea unei folii de geotextil. Fasiile de geotextil se monteaza la imbinari una peste alta, suprapunandu-se pe cca 20 cm, iar marginile acestora trebuia aduse peste taluz si fixate in sant cu pietre grele.

adaugati un strat de pietris de rau, de sase centimetri grosime, peste folia de geotextil, si in interiorul si in exteriorul taluzului. Cumparati plante acvatice in recipiente de plastic, cu goluri pentru scurgere, pe care sa le puteti aseza direct pe stratul de pietris. Puneti-le in iaz acolo unde doriti, dar de preferat spre margini, mai ales daca vreti sa populati iazul si cu pesti. Adaugati pietris suplimentar, pana la nivelul ghivecelor, pentru a le fixa bine.

- umpleti santul aflat de jur imprejurul iazului (cel in care se afla bolovanii cu care ati fixat geotextilul) cu pietris de rau, indifferent daca sunt sau nu plante in el. Amenajati malurile dupa plac, cu plante, pietre, nisip.

Schita de principiu pentru sapatura unui iaz izolat cu folie

Atentie! Daca vreti sa aduceti pesti in iaz: apa va trebui sa nu fie de la robinet sau, daca luati de la robinet, trebuie s-o tratati cu o solutie speciala, de declorinare, cumparata de la petshop. De asemenea, veti avea nevoie de un sistem de filtrare a apei pentru ca acestia sa poata supravietui si d eo ingrijire adecvata a lor. Nu uitati ca vara zilele calduroase fac ca apa sa se evapore mai usor si va trebui sa completati nivelul apei, de preferat de la o sursa naturala din apropierea iazului. Exista deopotriva o serie de indicatii referitoare la plantele si speciile de pesti care se potrivesc in clima noastra, precum si o serie de posibilitati de amenajare.

sursa: spatiulconstruit.ro