Fantana arteziana

   Pana sa intre in casa si sa va cunoasca personalitatea prin prisma modului in care ati aranjat toate elementele de mobilier si ati varuit sau vopsit peretii, invitatii vor trece prin gradina, „interfata” personalitatii dvs. cea mai importanta pe care trebuie sa o aranjati cu atentie. Cum prima impresie conteaza enorm si poate da tonul unei discutii sau unor vizite viitoare, amenajarea gradinii nu trebuie facuta la voia intamplarii, intrucat gradina, cat pare ea de simpla, poate spune enorm de multe despre dvs., despre simtul dvs. estetic, aplecarea catre arta si intelegerea ei. 

   Amenajarea gradinii poate fi facuta in enorm de multe feluri, insa cel mai important element de accentuare si decor dintr-o gradina e cu siguranta fantana arteziana. Moderna sau clasica, fantana arteziana este foarte usor de amplasat si decorat, are multiple avantaje si va ajuta sa scoateti in evidenta cele mai interesante calitati ale dvs.


    Un design popular este cel clasic, al apei care se revarsa pe mai multe nivele ale fantanii. De obicei exista o sculptura cu un singur fir de apa care porneste de undeva din statuia incorporata. Apa este colectata intr-un vas, bazin in care sta sculptura. Fantanile pentru pasari sunt un alt tip popular de fantani arteziene clasice, miscarea apei este foarte subtila, apa este mereu schimbata cu ajutorul unei pompe submersibile, de unde si apa proaspata pentru mai mult timp. Alaturi de ele stau si fantanile pentru iazurile de gradina, un tip foarte apreciat pentru designul simplist si de efect-se potrivesc foarte bine ca piese centrale ale gradinii sau punct focal.


    Fantanile arteziene clasice amplasate intr-o gradina au avantajul ca se potrivesc cu orice alte elemente care le inconjoara, sunt usor de decorat si de intretinu, se incadreaza perfect in economia gradinii, asigurand un echilibru perfect. Sunt solide, rezistente, clasicul nu se demodeaza niciodata, simbolizeaza perfectiunea si trimit cu gandul la Antichitate, la vechi, reprezentand durabilitatea, trainicia. Formele sunt perfecte, rotunduri, patrate, cercuri, ochiul nu este deranjat de aspectul de ansamblu al fantanii arteziene. Mai mult, cu fantanile arteziene, gradina parte mai aerisita, capatand un plus de frumusete si valoare. 


    Amenajarea gradinii cu fantani arteziene clasice este potrivita pentru cei care adora simplitatea, dar vor si ceva original in curtea lor. Pasarelele sunt si ele atrase de acest tip de fantani, ceea ce va permite sa aveti mereu triluri incantatoare in propria gradina, pentru a va relaxa cat mai bine dupa o saptamana stresanta la locul de munca. Nu in ultimul rand, fantanile arteziene clasice nu ocupa mult loc pe verticala sau orizontala, nu obstructioneaza vederea altor elemente de decor din ansamblu si sunt foarte elegante si rafinate, tradand gustul ales in materie de arta al proprietarului.fantana_400

   Proprietarii care sunt in cautarea ineditului, unei originalitati mai accentuate pot sa isi amenajeze gradina cu fantani arteziene moderne. Ele au statuete incorporte care reprezinta personaje traditionale, opere de sculptura celebre sau din Antichitate. Imbina atat motive traditionale, decoratiuni cu flori, dar si elemente moderne, uneori futuriste. Sunt ideale pentru un decor extravagant, amplasate in orice pozitie in gradina, central sau in colturi, in laterale, pentru crearea unui balans perfect raportat la celelalte elemente structurale ale gradinii. Fantanile arteziene moderne pot schimba complet aspectul gradinii, invitatii simtindu-se ca-ntr-un muzeu unde sunt expuse sculpturile cele mai reusite si unde relaxarea e cuvantul de ordine. Dezavantajul lor e ca e mai greu sa le intretineti, nu atrat pasari atat de multe pentru ca exista doar bazinul de la baza statuetei cu apa destul de putina, insa sunt perfecte pentru cei care iubesc arta in toate formele ei si adora sa aiba in gradina cateva reprezentari superbe ale acesteia.

   Aspectul general al unei gradini amenajata cu fantani arteziene moderne atrage atentia imediat celor care va viziteaza si petrec cateva ore in compania familiei dvs., in preajma lor. Un avantaj foarte important al fantanilor arteziene moderne este legat de posibilitatile multiple de alegere si formele diferite ale statuetelor din componenta. De exemplu, va puteti crea gradini tematice sau colturi tematice in gradina, care imbina elemente franceze si italiene, grecesti sau din alte culturi de pe glob, calatorind zi de zi prin lume fara sa va miscati din sezlognul dvs. din gradina sau din leaganul cu balansoar atat de placut in serile toride de vara. Astfel, relaxarea va fi nu numai auditiva, ci si vizuala, ochiul dvs. si al invitatilor fiind alintat cu cele mai interesante forme si elemente de decor de pe piata.

   Daca alegeti fantani arteziene al caror stil nu este in concordanta cu arhitectura casei, efectul obtinut va fi unul incongruent, accentuand si mai tare aspectul de kitsch, de copie nereusita a unui element de decor superflu. De asemenea, indiferent ca sunt clasice, cu trei sau patru nivele sau moderne, de exemplu cu o statueta Tarancuta cu Ulcior sau Fantana arteziana cu broscute, trebuie sa fiti atenti ca scala sa fie una potrivita cu marimea casei. Daca veti alege o fantana cu trei nivele mare, impunatoare si casa este modesta, fantana arteziana va arata foarte urat si va distruge echilibrul la care sperati. Depinzand ce vreti sa obtineti prin plasarea fantanii arteziene in centrul gradinii dvs. sau intr-un colt – romantism, intimitate, sa nu mai auziti zgomotele externe sau sa creati o scena desprinsa din filme – veti alege fantana arteziana care se potriveste intregului ansamblu in care va desfasurati activitatile zilnice.

 

sursa:ornament.ro