Cum readucem la viata o orhidee phalaenopsis?

Orhideea Phalaenopsis este o specie delicata care cu ingrijire adecvata ne va oferi florile sale minunate pe termen lung. Este o planta decorativa cu flori pe care o primim sau o oferim adesea cadou in ocaziile deosebite.

orhidee-phalenopsis-rozDin dorinta de a ingriji cat mai bine plantele decorative, oamenii adeseori le uda excesiv, manifestandu-si in acest mod dragostea fata de ele.

Majoritatea situatiilor in care suntem chemati sa acordam ajutor de specialitate unei plante decorative care nu o duce bine se datoreaza excesului de udare ( cca. 70% din cazuri), la extrema cealalta fiind plantele pe care stapanii au uitat sa le ude, crezand ca procesul de uscare este reversibil.

Este extrem de periculos sa udam prea mult substratul de orhidee phalaenopsis, fiindca punem in pericol sanatatea frumoasei plante. Cand turnam prea multa apa, aceasta impiedica oxigenul sa patrunda in radacini. In plus, atunci cand expunem radacinile la un apa în exces ele vor putrezi si nu vor mai putea sa absoarbă nici substantele nutritive si nici macar apa.

Orhideea Phalaenopsis ne arata cand este prea udata: primele semne vizibile pentru noi, care indică faptul ca am turnat prea multa apa, sunt frunzele care se dezvolta din ce in ce mai greu si care in cele din urma se ingalbenesc.

Partea buna este ca daca ati facut aceasta greseala exista sanse sa salvati orhideea Phalaenopsis, insa doar daca aceasta mai are radacini neputrezite.

Pasii de urmat pentru revitalizarea unei orhidee Phalaenopsis care a fost udata in exces

1. Puneti usor ghiveciul cu orhideea pe-o parte si scoateti radacinile din vas, iar apoi curatati-le de compost.

2.Dezinfectati in alcool lamele unui foarfece de taiat via. Analizati radacinile si taiati-le pe acelea care au putrezit.

3. Scurgeti apa de pe farfurioara pe care a stat ghiveciul si apoi spalati ambele recipiente. Aveti grija ca acestea sa fie sterse si uscate pentru pasul urmator.

4. Intr-un recipient (eventual o sita), amestecati pamantul special pentru orhidee cu apa de la robinet. Totodată aveti grijă ca apa in exces sa se scurga din recipient.

5. Umpleti primii 3 cm de la fundul ghiveciului cu pamant umed si apoi puneti planta in ghiveci. Ulterior adăugati compost peste radacini.

6. Puneti orhideea la locul ei obisnuit. De acum inainte udati planta doar cand pamantul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. De asemenea, inlăturati apa in exces care se scurge in farfuria de sub ghiveci.

De acum inainte, udati corect orhideea Phalaenopsis- de 2 ori pe saptamana, abundent, lasati-o cca. 1 ora sa isi absoarba apa necesara, apoi indepartati apa din farfurioara sau din masca.

sursa: verdelabirou.ro