Cactusul: ingrijire si inmultire

Cactusul nu are nevoie de ingrijiri costisitoare sau indelungi. Cu numai cinci minute pe saptamana te poti asigura de sanatatea si bunastarea cactusului tau.
Originar din American Centrala, cactusul are un aspect tepos, prea putin apreciat de multi posesori de plante de apartament, dar multe specii de cactusi infloresc si iti pot inveseli mediul.

Cum ingrijesti un cactus

Cei mai multi cactusi nu trebuie udati mai des de doua ori pe saptamana in perioada primavara-vara. Aseaza apa calduta in farfuria ghiveciului si indeparteaza surplusul dupa circa un sfert de ora.
Daca in lunice noiembrie si decembrie cactusul trebuie udat de aproximativ trei ori, in luna ianuarie nu are nevoie deloc de apa. Umezeala excesiva a solului in care traieste cactusul duce la aparitia mucegaiului.
Cactusii prefera lumina directa a soarelui si pot suporta temperaturi de pana la 60 grade Celsius.
Pe timpul iernii, cand cactusii sunt in interior, trebuie feriti de orice curent de aer rece si de variatii mari de temperatura. Incepand cu luna martie ii poti scoate afara.
Multe flori de cactus raman deschise pentru o perioada scurta de timp si trebuie lasate sa se usuce singure, fara sa fie indepartate prin rupere.
Cand cactusul tau creste, il poti muta intr-un ghiveci cu un diametru de 2 cm mai mare, dar niciodata mai des de 4 ani. Cu cat cactusul sta mai inghesuit, cu atat cresc sansele sale de a inflori.
Cactusii au nevoie de aer proaspat, astfel ca incaperea in care ii tii ar trebui aerisita zilnic. Ii poti curata de praf cu ajutorul unei pensule cu peri moi si lungi, care sa nu rupa tepii.
In situatia in care cactusul tau tinut in interior este atacat de daunatori, cea mai simpla solutie de a scapa de ei este schimbarea pamantului si a ghiveciului. Portiunile de radacina afectate pot fi indepartate, deoarece se vor regenera rapid.

cactus_400

Inmultirea cactusilor

In functie de specie, cactusii se inmultesc fie prin seminteprin butasire sau prin lastari
Inmultirea prin seminte este posibila doar in cazul cactusilor care infloresc si formeaza fructe. Cresterea cactusilor din seminte este foarte lenta, uneori doar 1 cm intr-un an. Pana la dimensiunea de 2-3 cm, cactusii au nevoie sa fie udati si pe timpul iernii si nu trebuie tinuti la temperaturi mai mari de 25 grade Celsius, deoarece se pot usca cu usurinta.
Butasirea, taierea unui varf de crestere, este o metode prin care cele mai multe specii de cactus de pot imulti. Taie varful de maxim 4 cm orizontal si pastreaza butasul intr-un loc umbrit timp de cateva zile pana la cicatrizarea completa a zonei afectate de taiere.
Pentru inradacinare, butasul are nevoie de un sol nisipos amestecat cu turba. Dupa ce a prins radacini, poate fi mutat intr-un sol obisnuit pentru cactusi.
Speciile de cactusi care produc lastari se inmultesc cel mai usor. Recolteaza ramura laterara cu un instrument ascutit dezinfectat. Dupa ce l-ai pastrat la umbra pana la cicatrizare, planteaza lastarul intr-un ghiveci cu sol nisipos. Evita sa uzi planta mama pana la cicatrizarea completa a zonei din care a fost recoltat lastarul.

sursa: gradina.acasa.ro