Tăietura potrivită pentru o recoltă bună

Dacă vreţi să recoltaţi fructe mari şi frumoase din pomii dvs. fructiferi, nu puteţi evita tunderea. Tunderea de iarnă este crucială pentru o recoltă bogată, deoarece aceasta este direct influenţată de realizarea unei tunderi corecte în acest moment. Chiar şi în cazul copacilor tineri cu vârsta între 6 şi 8 ani, tunderea de iarnă încurajează creşterea şi este crucială pentru forma viitoare a copacului. Lunile adecvate pentru tunderea de iarnă sunt ianuarie şi februarie. Atunci, copacii fructiferi se află în etapa de hibernare. Şi structura coroanei este mai uşor de identificat, de vreme ce nu există frunze.

Se poate să vă întrebaţi de ce tunderea de iarnă este atât de importantă astăzi, când, cu ceva vreme înainte, pomii dădeau rod fără să fie tunşi deloc. Răspunsul este destul de simplu: astăzi a crescut cererea pentru fructe mari şi arătoase. În momentul recoltei, un copac va avea, fără îndoială fructe, chiar şi fără tundere. Însă copacii care nu au fost tunşi au multe fructe mici, ceea ce creează tensiune în crengi, făcându-le să se rupă vara din cauza greutăţii. Aşadar, dacă doriţi să aveţi o recoltă decentă, trebuie neapărat să aveţi în vedere tunderea copacilor fructiferi în timpul iernii. 

pomi_400

Înainte să vă avântaţi să începeţi această muncă, este recomandat să cercetaţi cu atenţie copacul, pentru a nu face nicio greşeală majoră în timpul tunderii. Cel mai bun moment pentru tundere este o zi uscată de iarnă, când temperatura nu scade sub - 5°C. Deoarece se pot face multe greşeli la tundere, iată cele mai importante aspecte, pe scurt: 

• În primul rând, îndepărtaţi crengile mai groase care cresc spre interior, către în sus sau în jos, şi scăpaţi de frunzele moarte. 

• Orice crengi care cresc direct în sus trebuie îndepărtate de la bifurcaţie, pentru a le încuraja să crească şi să stimulaţi înmugurirea. Acest lucru va întări ramurile orizontale şi pe cele care cresc către exterior, pentru că cele mai bune crengi cu fructe cresc aici. 

• Lăstarii care iarna au deja muguri de flori trebuie tăiaţi cu aproximativ o treime. Astfel, crengile nu vor creşte prea mult în lungime şi nu se vor rupe sub greutatea fructelor. 

• Pentru aranjarea detaliilor, toate crenguţele care cresc drept în sus sau în jos trebuie tăiate. 

• Pentru tuns, utilizaţi o unealtă bine ascuţită. Foarfecele pentru crengi şi arbuşti, de pildă, permit realizarea unor tăieturi precise şi uniforme, chiar şi în coroana copacului. 

• Mai sunt şi alte lucruri care trebuie luate în considerare atunci când faceţi tunderea de iarnă, însă nu ne putem ocupa de toate aici. Mai multe sfaturi puteţi găsi în literatura de specialitate. 

Tunderea de toamnă nu este recomandată doar pentru a încuraja o recoltă bună, ci şi protejează pomii fructiferi de boli precum rapănul mărului. Astfel de boli se pot răspândi netulburate în crengile dezordonate care nu au fost tunse. Problemele cauzate de atacurile fungice sau de crengile putrezite pot să apară şi dacă pomii nu sunt tunşi corect. În timpul iernii se recomandă şi aplicarea unor diverse metode de control al paraziţilor. De exemplu, puteţi utiliza o perie de sârmă pentru a îndepărta bucăţile de scoarţă desprinse de pe trunchiul copacului, unde se ascunde majoritatea paraziţilor enervanţi. Pentru a preveni apariţia acestor paraziţi, puteţi injecta în trunchi o substanţă cu ulei. 

Deoarece tunderea copacilor iarna este o adevărată provocare pentru mulţi proprietari de grădină, această activitate este adesea neglijată. Totuşi, pentru a obţine o recoltă mai bună, chiar şi grădinarii amatori şi fără experienţă ar trebui să încerce, pentru că doar exersând se poate reuşi.

 

   sursa: gardena.com