Ghid de cumparare masina de tuns iarba

   Masina de tuns iarba este cheia intretinerii unui gazon perfect. Acest ghid te va ajuta sa cumperi masina cea mai potrivita pentru dimensiunea, forma si stilul gazonului tau. 

   Pentru a alege masina potrivita pentru gazonul tau, trebuie sa tii cont de tipul constructiv, de sursa de energie (curent electric, combustibil lichid) si, desigur, trebuie sa iei in considerare atat bugetul cat si timpul pe care il ai la dispozitie pentru a tunde iarba.
Ce tipuri de masina de tuns iarba exista?
  •  cu cilindru
  •  rotative
  •  trimmere si motocoase
   Masinile de tuns iarba cu cilindru
 
   Echipamentele din aceasta categorie pot fi electrice, pe combustibil lichid sau manuale. Lamele se rotesc vertical, ca niste cilindri, realizand o taiere precisa, asemenea unor foarfeci. Acest tip de masina este potrivita pentru peluzele perfect drepte, unde se doreste pastrarea unui gazon tuns foarte scurt, precum pe terenurile de fotbal. 
Masinile de tuns rotative
Sunt aparate extrem de versatile care pot fi utilizate pentru intretinerea celor mai multe tipuri de gazon, inclusiv pe terenurile cu denivelari. La fel, exista modele electrice sau pe baza de combustibil lichid, precum si manuale. 
 
 Trimmere si motocoase
 
 Acest tip de echipamente este recomandat pentru suprafete mici pe care este nevoie sa fie tunsa iarba sau sa fie efectuate ultimele retusuri la lucrarile de intretinere a terenului si peisajului. De asemenea, sunt indicate pentru suprafetele dificile. Organul activ poate fi lama sau firul metalic. Unele modele vin cu roti si cadru rigid, altele sunt usoare si cu maner pliabil. Acestea din urma ocupa si mult mai putin spatiu. 
 
 Masinile electrice
 
  Sunt mai usoare si mai putin puternice decat cele pe petrol, dar au nevoie de mai putine  ingrijiri. Sunt ideale pentru oamenii care nu au mult timp la dispozitie, care vor sa bage masina in priza si sa porneasca la treaba. Acest tip de masini sunt ideale pentru gazonul de dimensiuni mici sau medii. 
   De retinut!
   * nu tunde gazonul cand e umezeala sau ploua;
   * alege o masina de tuns care are cablul integrat.
 
Masinile pe combustibil lichid (benzina, motorina)
   Costa un pic mai mult decat cele electrice, au nevoie de ingrijiri speciale, de consumabile si de combustibil. Sunt cea mai buna alegere pentru gradinile de mari dimensiuni, in care ai nevoie de un aparat puternic si autonom, care sa isi faca treaba pe suprafete mari si sa reziste in timp.
   Masinile de tuns iarba pe combustibil lichid asigura o precizie a taierii net superioara altor tipuri de utilaje din aceasta categorie. Cele mai multe modele au recipienti de colectare mari, ceea ce simplifica mult lucrarile de amenajare in parcuri si gradini.
   Colectarea resturilor de iarba
  Unele masini de tuns iarba sunt dotate cu colectoare pentru resturile vegetale. Majoritatea colectoarelor de iarba sunt detasabile, asa ca ramane la latitudinea proprietarului daca doreste sa stranga resturile de iarba sau sa le lase pe pamant, sa se descompuna in sol. Evident, cu cat cutia de colectare este mai mare, cu atat mai multa iarba va putea inmagazina. Unele masini de tuns iarba imping resturile in baloturi, iar altele au un panou care arata mereu cat de plina este cutia de colectare.
   Cum alegem masina de tuns iarba?

   Multitudinea de optiuni care exista pe piata cand vine vorba despre masini de tuns iarba poate parea deruntanta. Cand decizi sa cumperi trebuie sa tii seama in primul rand de suprafata si de forma gazonului.

  Dimensiunea gazonului este importanta atunci cand trebuie sa alegi d in varietatea de modele de masina de tuns iarba; vei avea de ales intre una electrica, pe combustibil lichid sau manuala. Cele manuale si electrice se preteaza gradinilor mici, pentru ca sunt mai usoare si se manevreaza simplu. Pentru o gradina mare, alege o masina pe combustibil lichid; in primul rand, acestea sunt autonome, nu depind de lungimea cablului de alimentare. 

  Pe de alta parte, trebuie sa privesti cu atentie la gradina ta si sa observi forma gazonului. Are colturile rotunjite sau ascutite? Este strabatut de poteci si alei? Pe gazon sunt plantati copaci sau straturi de flori? Forma si modul in care este amenajat gazonul trebuie sa dicteze tipul de masina. Daca peluza este intretaiata de straturi de flori, ziduri, stancării sau alte elemente decorative, trimmerele sunt cea mai buna solutie

   Sfaturi pentru manevrarea in siguranta a masinii de tuns gazonul

  • Nu folosi niciodata o masina electrica de tuns gazonul atunci cand ploua sau e foarte multa umiditate;
  • Daca folosesti o masina electrica, ai grija ca firul de alimentare sa fie intotdeauna in spatele directiei de mers, deaparte de lamele care taie;
  • Opreste de la buton si scoate din priza masinile (in cazul celor electrice) inainte de a curata lamele de resturile de iarba;
  • Tine copiii si animalele departe de masina de tuns iarba, atunci cand este in stare de functionare;
  • Inainte de a tunde gazonul, indeparteaza toate pietrele sau ramurelele de pe iarba;
  • Citeste si urmeaza instructiunile din manualul de utilizare al masinii.

   

   sursa: covera.ro